Suszenie suchym lodem? Można!
Nie każdy z nas wie, jak wiele zastosowań ma suchy lód. Najczęściej wykorzystywany jest jako chłodziwo – niska temperatura tego specyfiku pozwala na szybkie zamrożenie wybranych produktów. Jakie są tego zalety? Do czego jeszcze można wykorzystać suchy lód? Już opowiadamy!
Suchy lód – tajniki produkcji
Suchy lód to nic innego jak dwutlenek węgla w fazie stałej. To produkt całkowicie naturalny, a więc bezpieczny – bezwonny, bezbarwny, niepalny, w dodatku bakteriostatyczny. Jego temperatura to -79C i osiągana jest poprzez gwałtowne obniżenie ciśnienia w komorze napełnionej ciekłym dwutlenkiem węgla. W efekcie tego zawartość komory szybko zamarza, a powstały „śnieg” można sprasować i nadać mu określoną formą. Najczęściej są to wałki o różnych średnicach, następnie cięte na kostki.
Niektóre z takich urządzeń (na przykład przystawki do suchego lodu) działają bez używania prądu, nie będą więc nam potrzebne żadne przewody i dodatkowe źródła zasilania. Najczęściej jednak w gospodarstwach domowych wykorzystuje się elektryczne maszynki do tworzenia suchego lodu, który następnie znajduje swoje przeznaczenie w kuchni lub za barem. Ale nie tylko!
Gdzie agregat chłodniczy nie może…
Suchy lód zwykle przeznacza się do transportu żywności. Chociaż sposobem stosowanym w przewozie na większą skalę są ciężarówki zaopatrzone w kontenery i agregaty chłodnicze, to jednak przy mniejszych partiach żywności znacznie oszczędniejszą możliwość daje właśnie suchy lód. Można nim chłodzić wózki z żywnością w samolotach pasażerskich czy pociągach. Z jego pomocą przewozi się produkty, które do zachowania świeżości potrzebują niskiej temperatury – na przykład ryby czy owoce. Jego zaletą, poza tanią i szybką produkcją oraz możliwością głębokiego zamrażania, jest hamowanie rozwoju bakterii i grzybów.
Suchym lodem suszy się też zioła w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Do tego świetnie sprawdza się on w przypadku suszenia roślin dających przyprawy – jeszcze przed ich zmieleniem – gdy mają postać wiązanych gałązek. To ważne, ponieważ suszenie lodem nie nadaje się do suszenia elementów sypkich, na przykład minerałów. Ciekawostką jest, że w ich przypadku wykorzystuje się suszarnie fluidalne, przeznaczone do produktów sypkich (przemysł mineralny: piasek, wapno i tym podobne). Efekt chłodniczy suchego lodu wykorzystuje się nawet do wspomagania działania instalacji chłodniczych w… samochodach (np. chłodnie samochodowe)!
Gdzie jeszcze można spotkać suchy lód? Jeśli chcemy – praktycznie wszędzie tam, gdzie potrzeba szybkiego chłodziwa. Jest to sposób relatywnie tani i maksymalnie bezpieczny. Najbardziej rozpowszechniony w krajach skandynawskich, jednak i w Polsce jego popularność tylko rośnie. Oby tak dalej!